Hogere werkgeversbijdrage voor economische werkloosheid vanaf 01/01/2024

Tijdens de begrotingscontrole in maart 2023 besliste de federale regering om de uitkering aan tijdelijke werklozen vanaf 1 januari 2024 te verlagen van 65 % naar 60 %.

In dit kader werd in de Wet van 5 november 2023 houdende diverse arbeidsbepalingen bepaald dat werknemers ten laste van de werkgever recht hebben op een vergoeding van 5 euro per dag in de vorm van een tijdelijke werkloosheidsuitkering (behalve in het geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht). Voor werknemers die meer dan 4.000 euro per maand verdienen, geldt het recht op die uitkering pas vanaf de 27e dag tijdelijke werkloosheid bij dezelfde werkgever in het desbetreffende jaar.  

Concreet komt het bijkomend werkgeverssupplement bovenop andere toeslagen die al nationaal of sectoraal bestaan. Bovendien geldt de toeslag voor alle sectoren, ook daar waar nu al een hogere bijdrage van toepassing is.
De toeslag van 5 euro komt dus bovenop de bestaande toeslag van 4,5 euro (3,75 euro in een zesdaagse werkweek) die de werkgevers in het Paritair Comité 127 voor de Handel in Brandstoffen aan hun arbeiders dienen te betalen per dag economische werkloosheid.