Omgaan met stress

Conflicten voorkomen is een heel omvangrijk thema. Om ermee aan de slag te gaan, heb je kennis nodig van hoe conflicten kunnen ontstaan en hoe complex ze kunnen zijn. Een conflict is meestal geen oorzaak-gevolg verhaal, maar een kluwen van verschillende factoren uit heden en verleden.

In maart 2024 organiseerden we een lerend netwerk over het omgaan met stress. Tijdens deze infosessie, gegeven door Springbok Coaching in samenwerking met AG Health Partner, kreeg je meer inzicht in stress, de symptomen die ermee gepaard gaan en hoe je hier kan mee leren omgaan. We zoomden in op het verschil tussen acute stress en chronische stress en reikten technieken aan om hiermee om te gaan.

 

Wat is stress?

Stress is een vorm van spanning die in ons lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door patroon van fysiologische prikkels. Stress is niet altijd negatief, maar te veel stress of te lang stress moeten we vermijden. Een stressreactie op het werk kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder nadenkt over wat je doet en meer fouten maakt.

 

Hoe pak je stress aan?

Het aanpakken van stress gebeurt in drie verschillende stappen:

  1. Symptomen van stress opmerken
  2. Stress sturen op het moment zelf
  3. Stress kalmeren op lange termijn

 

De eerste stap is het opmerken van stresssymptomen, deze kunnen bij iedereen anders zijn. Wil je stress bij jezelf sneller kunnen opmerken? Denk dan na over hoe je stress bij jezelf herkent en welke symptomen het snelste zichtbaar zijn:
 

  Lichaam
  Ademnood
  Hoofdpijn
  Vermoeidheid
  Huidirritaties
  ...

  Gedrag
  Onrust
  Slapeloosheid
  Verminderd libido
  Overmatig drinken/ eten
  ...

  Emoties
  Donkere gedachten
  Angsten
  Verwarring
  Snel geïrriteerd
  ...

  Gedachten
  Nachtmerries
  Minder concentratie
  Besluiteloosheid
  Impulsiviteit
  ...

 

De tweede stap is het sturen van stress op het moment zelf. Er bestaan heel wat verschillende ademhalingsoefeningen die je kan doen om opnieuw tot rust te komen en stress bij jezelf te sturen. Wanneer je dit regelmatig doet, zal je merken dat dit steeds vlotter gaat.

Nog enkele tips:

  • Focus enkel op wat je zelf onder controle hebt.
  • Door obstakels niet te zien als een struikelsteen, maar als een stapsteen kan je stress leren beschouwen als iets positief in het grotere geheel.

Ook om iemand anders te helpen bij het aanpakken van stress, kan je bovenstaande tips gebruiken.

 

De derde stap is het kalmeren van je stress op lange termijn. Verhoog je draagkracht door te letten op gezonde voeding, genoeg beweging en genoeg slaap. Maak tijd om te ontspannen en plan energiegevers in. Ten slotte is het ook belangrijk dat je kan praten over wat je stress geeft.

Om op de werkvloer in gesprek te kunnen gaan over (werk)stress, is er dus een veilige omgeving nodig. Als dit niet in het geval is, zal het zeer moeilijk zijn om stress op het werk aan te pakken.

 

Meer weten?

Je kan de opname van dit lerend netwerk hier herbekijken.

Wil je in je bedrijf aan de slag gaan met werkstress? Neem dan zeker deel aan onze webinar over werkbaar werk op dinsdag 11 juni 2024.